NPS onderzoek voor meer klantinzicht en loyaliteit | Prosu Agri
Wat NPS meten binnen agri en MKB
Wil je weten hoe loyaal je klanten écht zijn – en waarom? Met een NPS-onderzoek (Net Promoter Score) krijg je niet alleen een score, maar diepgaand inzicht in de klantbeleving, knelpunten en verbeterkansen. De NPS is een eenvoudige, maar krachtige methode om te meten in hoeverre klanten jouw organisatie zouden aanbevelen aan anderen – een sterke voorspeller van klanttevredenheid en groei.
Voor MKB-bedrijven, agribedrijven en dienstverleners is dit essentieel. Door regelmatig dit type marktonderzoek uit te voeren, krijgen bedrijven een beeld van hoe hun klanten hun producten en diensten ervaren. Dit helpt om trends en veranderingen in klanttevredenheid snel te identificeren en hierop in te spelen voordat problemen groter worden wat een negatief effect heeft op het klantbehoud. Klanten die je aanbevelen, blijven langer, kopen vaker en helpen je merk groeien zonder extra marketingkosten.


Onze aanpak bij het uitvoeren van NPS onderzoeken
Bij Prosu combineren we data, klantgericht denken en sectorkennis om een NPS-onderzoek op maat te bieden. Wij richten ons specifiek op organisaties in de agri- en mkb-sector, waar klantrelaties persoonlijk en langdurig zijn.
1. Gerichte vragenlijsten afgestemd op jouw branche en/of klantgroep
We ontwikkelen een korte, doelgerichte vragenlijst die perfect aansluit op jouw markt en klanttype. Daardoor krijg je relevante, bruikbare feedback die écht inzicht geeft in klantloyaliteit en beleving.
2. Uitvoering via telefonisch contact
Onze ervaren interviewers halen telefonisch meer waardevolle feedback op dan via online enquêtes. De persoonlijke aanpak verhoogt respons en levert diepgaandere antwoorden op.
3. Heldere rapportage en duidelijke aanbevelingen
Je ontvangt een overzichtelijk rapport met je NPS-score, klantsegmentatie (promoters, passives, detractors) en concrete aanbevelingen. Geen data-overload, maar direct toepasbare inzichten die jouw organisatie verder helpen.
Hoe werkt ons NPS onderzoek?

Wat zeggen onze klanten over ons NPS-onderzoek
Klaar om je klantloyaliteit te versterken?
Wil je weten wat jouw klanten echt vinden? Benieuwd hoe je klantbeleving meetbaar en actiegericht kunt maken?
Vraag vrijblijvend meer informatie aan over ons NPS-onderzoek
Veelgestelde vragen over de NPS
Een NPS-onderzoek (Net Promoter Score) meet in hoeverre klanten jouw organisatie zouden aanbevelen aan anderen. Het geeft inzicht in klantloyaliteit en klanttevredenheid. Door één gerichte vraag te stellen, plus een toelichting, krijg je waardevolle feedback om jouw dienstverlening te verbeteren. Bij NPS onderzoek worden regelmatig fouten gemaakt. Lees de vier veelgemaakte fouten in dit artikel.
Prosu voert NPS-onderzoek uit via telefonisch contact, eventueel aangevuld met online vragenlijsten. We stellen samen met jou de juiste vragen op, verzamelen de feedback, analyseren de resultaten en leveren een heldere rapportage met praktische aanbevelingen.
Een NPS-onderzoek is geschikt voor elk bedrijf dat klantrelaties belangrijk vindt van mkb tot agribedrijven. Het is vooral nuttig als je klantbeleving wilt meten, verbeteren of structureel wilt monitoren.
eer tevreden klanten hebt dan ontevreden. Een score tussen +30 en +50 wordt beschouwd als zeer goed, en alles boven +50 als excellent.
Let op: wat als “goed” geldt, hangt sterk af van de sector.
In B2B of agribusiness zijn scores tussen +10 en +40 heel normaal, gezien de vaak kritische doelgroep. Het is dus belangrijk om jouw NPS-score altijd in context van je branchegemiddelde en klanttype te interpreteren.
Je krijgt inzicht in wat klanten waarderen én wat beter kan. Het helpt je klantretentie te verhogen, verbeteracties te prioriteren en sterker te concurreren op klantbeleving. Je krijgt een rapport met scores, feedback en een concreet actieplan.
NPS richt zich op loyaliteit (aanbevelingsintentie), terwijl een klassiek klanttevredenheidsonderzoek meerdere aspecten meet, zoals service, prijs of snelheid. NPS is eenvoudiger, maar zeer krachtig als het goed wordt opgevolgd.